Skip navigation

Obrót żywnością a zdrowie - praktyczny poradnik dla przedsiębiorców

Seria: Enterprise Europe Network

Rodzaj publikacji: Poradnik

Rok wydania: 2009

Język: PL

ISBN: 978-83-7633-068-6

więcej

Pobierz wybrany format publikacji:

Zobacz: Zasady korzystania z publikacji PARP

Bezpieczeństwo żywności stanowi jeden z priorytetów polityki żywieniowej i zajmuje centralne miejsce w obszarze ochrony zdrowia publicznego. Organizacja Narodów Zjednoczonych już w początkach swojego istnienia powołała Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), której jednym z zadań jest wspieranie w skali globalnej działań poprawiających stan bezpieczeństwa żywnościowego. Również Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wśród wielu realizowanych programów poprawy stanu zdrowia publicznego aktywnie wspiera podnoszenie stanu bezpieczeństwa żywności.

Zgodnie z językiem prawa żywnościowego bezpieczeństwo żywności to pewność, że żywność nie spowoduje żadnych szkodliwych skutków dla zdrowia konsumenta, o ile jest przygotowana i spożywana zgodnie z przeznaczeniem. Bezpieczeństwo produktu opiera się na wszechstronnym, zintegrowanym podejściu, obejmującym wiele działań. Myśl o bezpieczeństwie finalnego produktu winna zaczynać się już od produkcji surowca, jakości pasz, warunków hodowli zwierząt, poprzez technologię produkcji i sieć obrotu handlowego. Wszystkie te ogniwa są jednakowo ważne dla osiągnięcia optymalnej jakości zdrowotnej środków spożywczych i nie mniej istotne dla ich jakości handlowej.

Publikacja przedstwia podstawowe kwestie związane z obrotem żywnością a zdrowiem.

Spis treści

Rozdział 1. Aspekty bezpieczeństwa żywności i zdrowia w kontekście obrotu żywnością
Rozdział 2. Podstawowe wymagania prawne dla produkcji i obrotu żywnością w zakresie bezpieczeństwa żywności
Rozdział 3. Wymagane decyzje administracyjne
Rozdział 4. System HACCP
Rozdział 5. Kontrola
Rozdział 6. Opakowania żywności
Rozdział 7. Obrót żywnością z państwami Unii Europejskiej
Rozdział 8. Obrót żywnością z krajami trzecim
Usługi Enterprise Europe Network
Działalność i oferta KUKE S.A

Inne publikacje, które mogą Cię zainteresować

Sektor spożywczy i handlu art. spożywczymi - Dostosowanie MSP do wymogów UE

Poradnik

Sektor spożywczy i handlu art. spożywczymi - Dostosowanie MSP do wymogów UE

Zobacz

Polecane artykuły

Kilkaset kursów online i tysiące szkoleń stacjonarnych dla Ciebie

Inne dofinansowana, które mogą Cię zainteresować